Voorkom houtrot, laat uw woning op tijd schilderen

De houten onderdelen van een woning die geverfd zijn, zoals kozijnen en deuren, moeten op tijd weer geschilderd worden om houtrot in het materiaal te voorkomen. De verf beschermd het hout namelijk tegen het binnendringen van vocht. Een verflaag zal echter altijd na verloop van tijd slijten waardoor deze beschermende functie van de verf onvoldoende meer uitgevoerd kan worden.

Op dit moment zal gedurende regenbuien water tot in het hout weten door te dringen en hierdoor kunnen problemen met houtrot ontstaan. Wanneer men dit wil voorkomen zal de woning dus op tijd geschilderd moeten worden. Dit betekent dat voordat de laag verf aangetast is je er een nieuwe laag overheen moet schilderen. Dit is een klus die u op zich zelf zou kunnen doen, de schilderwerken uitbesteden aan vakmensen zorgen echter voor een veel mooier resultaat. Daarnaast heeft u er geen omkijken meer naar.

Hout tegen rot beschermen met verf

Om hout tegen rot te beschermen moet er op tijd een nieuwe laag verf op de houten materialen van een huis aangebracht worden. Wanneer de buitenkant van een huis geschilderd wordt loopt men ook altijd alle hoeken en plekken van het hout nog een keer na. Het zou namelijk zomaar kunnen dat onder de bestaande laag verf het hout onzichtbaar aangetast is. Mocht dit het geval zijn dan kan men in een vroeg stadium het beginnende houtrot nog tegengaan. In dit geval moet het gedeelte waar de houtrot zich bevindt ruim uitgehakt worden en gebruikt men een houtrotstop om de uitgehakte gaten weer op te vullen. Vervolgens wordt het gehele kozijn of deur opgeschuurd en schilderen we er een aantal nieuwe lagen verf overheen waaronder natuurlijk een laag die tegen vocht beschermt.